ESKAR, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde “Deprem ve Kriz Dönemlerinde Kadın Olmak’’ Konulu Panel Düzenledi

Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Araştırmaları Merkezi (ESKAR) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle “Deprem ve Kriz Döneminde Kadın Olmak” konulu panel düzenledi.

Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu'ndaki programa, Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı Başkanı Arzu Gökçe ve depremzede bir anne olan Ebru Kaymaz katıldı. Marmara Üniversitesi Engelli Birim Koordinatörlüğü’nün katkıları ile düzenlenen programda, ülkemizin yaşadığı büyük deprem afeti sebebiyle özellikle deprem bölgesinde yaşayan kadınların ve engelli çocukları olan annelerin yaşadıkları sorunlara çözüm önerileri sunuldu ve bu konuda farkındalık oluşturuldu. Etkinlikte, ESKAR Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu konuşmasına, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt ve emeği geçenlere teşekkür ederek başladı. ESKAR’da kadınlara yönelik yapılan bilimsel çalışmalar ve yapılan faaliyetlere değindikten sonra, deprem gibi doğal afetler ve kriz dönemlerinde, çocuklu ebeveynlerin birbirlerine nasıl destek olmaları gerektiğine değindi. TODEV Başkanı Arzu Gökçe, deprem bölgesinde yapılan yardımlar ve engelli bireylere yönelik kurulan çadırlardaki çalışmalardan söz ederek, deprem bölgesinde yaşayan ve engelli çocuğu olan ebeveynlerin yaşamlarının zorluğuna dikkat çekti. Bu zorluklarla başa çıkabilmek amacıyla engelliler için deprem ve kriz dönemlerinde özel bir birim kurulması gerektiğini, otistik çocukların daha hassas bir bakıma ihtiyaç duyması ve söz konusu ihtiyaçlarının daha farklı olması sebebiyle onların toplanma ve çadır alanlarının da farklı olması gerektiğini belirtti. Depreme iki çocuğuyla birlikte yakalanan ve  deprem bölgesinde otizmli çocuğuyla hayat mücadelesi veren Ebru Kaymaz, yaşadığı problemlere yönelik çözüm önerilerini dile getirdi. Marmara Üniversitesi Engelli Birim Koordinatörü Zuhal Özgenç Pek ve TODEV’den konukların da bulunduğu program, katılımcılarla beraber hatıra fotoğrafı çekilerek tamamlandı.