I. ULUSLARARASI ORTAK TARİH VE KÜLTÜR SEMPOZYUMU YEMEN “SİYASİ DİNAMİKLER VE İNSANİ YARDIM”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un himayelerinde, Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi paydaşlığında hazırlanan YEMEN “SİYASİ DİNAMİKLER VE İNSANİ YARDIM” adlı I. Uluslararası Ortak Tarih ve Kültür Sempozyumu’nun açılışı gerçekleştirildi. Açılışta konuşma yapmak üzere; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun teşrif ettiler. Yemen Şûra Konseyi Üyesi Prof. Dr. Hussein Al-Amrî açılışa göndermiş olduğu video aracılığıyla katılım sağladı. Marmara Üniversitesi Youtube kanalı üzerinden canlı olarak yayınlanan sempozyum açılışı, I. ve II. oturumlar 4 Haziran’da sunulurken; etkinliğin III., IV. ve V. oturum ayakları 5 Haziran’da gerçekleştirilecek.

Açılış konuşması yapmak üzere kürsüye davet edilen Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar, Yemen coğrafyasının; Anadolu ile gönül bağı kuran ve bu bağ ile inşa edilen ortak kültürün, ortak anlayışın nadide bir ürünü olduğunu dile getirdi. Söz konusu sempozyumun, yüzyıllar öncesine dayanan bu ortaklığın hatırlanması ve daha da pekiştirilmesi misyonu ile tertip edildiğini sözlerine ekledi. Yemen’in Türkiye için taşıdığı öneme vurgu yapan ve gönül bağlarını pekiştirmek isteyen Özvar, Yemen topraklarının son dönemin en büyük insani dramlarından birine tanık olduğunu hatta bunun nesnesi olduğunu söyleyerek sözlerine devam etti. Siyasi krizin derinleştiğini, devlet aygıtının temel görevini yerine getirme hususunda yetersiz kaldığını üzülerek belirten Özvar, Yemen’in eski günlerine, refah ve sükût ortamına kavuşmasına dair temennide bulundu, “Bu doğrultuda üzerimize düşenleri yapmaya hazırız.” dedi. “Bu önemli görevin muhatapları olarak bugün burada ülkemizde Yemen hususundaki hassasiyetin ve akademik ilginin artmasına vesile olacağız.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç açılış konuşmasında, bugün küreselleşen fakat gittikçe daha da istikrarsızlaşan bir dünya tablosuyla karşı karşıya olduğumuzu, Yemen coğrafyasının da bu tablo içerisinde, ciddi insani sorunların yaşandığı bir yer olarak karşımıza çıktığını belirtti. Dünyada ve Yemen’de değişen siyasi dinamikleri anlamak, siyasi çözümü sağlamaya yönelik fikirler üretmek, böylece Yemen’de istikrarın yeniden kurulmasını tesis etmek ve bu süreçte Yemen’de yaşayan Müslüman kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılabilecek yardımların mahiyetini konuşmak üzere düzenlenen bu sempozyumun sağlayacağı katkıya yürekten inandığını söyledi. Bu vesileyle Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi akademisyenlerine teşekkürlerini iletti. Bilgiç, Yemen’de yaşanan siyasi çatışma ortamının, açlık ve salgın hastalıkların halkı büyük bir mağduriyet içerisinde bıraktığını belirtti. Yürütülen barış çalışmalarının başarılı bir sonuç vermemesi hususunda acı bir tabloyla karşılaşıldığını ekledi. Bilgiç, “Türkiye bu kriz sürecinde uluslararası hukuk ve meşruiyet tarafında durmuştur.” dedi, nihai çözümün Yemen halkının çıkarlarını kapsayacak bütüncül bir politika için diyalog kurulması olduğunu ve siyasi çözüm çabasının Türkiye tarafından desteklendiğini söyledi.

Sempozyum programının ilk gününde üniversitemizin değerli akademisyenleri, oturum başkanlığı görevlerinde bulundular. 4 Haziran’da gerçekleşmiş olan Osmanlı’nın Son Döneminde Yemen’de Tarihsel Dinamikler adlı I. oturumda, Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Halil Kurt, oturum başkanlığını üstlendi. Osmanlı’nın Son Döneminde Yemen’de Toplumsal Yapı ve Hukuk başlıklı II. oturumda ise oturum başkanlığını, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Taşpınar gerçekleştirdi.

Akademisyenlerimiz, program süresince, oturum başkanı ve konuşmacı olarak üstlendikleri görevlerini sürdürecekler. 5 Haziran’da gerçekleştirilecek olan Modern Dönemde Yemen konulu III. oturumda, Marmara Üniversitesi Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsünden Dr. Öğr. Üyesi Serhan Afacan “İran’ın Yemen Politikası” adlı konuşmasını yapacak. Yemen’de Siyasi Kriz-Bölgesel Denklemler-İnsani Yardım başlıklı IV. oturumda Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Hüseyin Mercan “Yemen Krizi ve Siyasal Aktörler” konulu konuşmasını gerçekleştirecek. Yemen’de Kriz, İnsani Yardım ve Türkiye Bağlamı isimli V. oturumda oturum başkanı görevi, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Korkut tarafından icra edilecek.

Sempozyum Programı: 

https://www.marmara.edu.tr/dosya/www/sm1883/Yemen-Sempozyum.pdf?_t=1622573958

HIZLI ERİŞİM