Marmara Üniversitesi Araştırmacıları Cilt Yanığı Tedavisine Öncülük Edecek Teknolojiyi Geliştirdi

Marmara Üniversitesi Nanoteknoloji ve Biyomalzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi (NBUAM) araştırmacıları, cilt yanığı tedavilerine etkinlik ve hız kazandıracak olan “elektroeğirme tabancası” teknolojisini geliştirdi.

NBUAM Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Şengör öncülüğündeki araştırmacılar, doku mühendisliği çalışmalarında kullanmak üzere, elektroeğirme tabancası teknolojisini Türkiye’de geliştiren ekip oldu. Bu teknolojiyle, nano iplikler ve liflerin oluşturulduğu yöntemle insan derisine benzer bir doku yaranın üzerini kaplıyor bu sayede anında müdahale ve hızlı iyileşme süreci sağlanıyor. Portatif bir cihaz olan elektroeğirme tabancası; yerinde uygulamayı mümkün kılıyor. İçerisine polimer solüsyon koyulan cihaz, solüsyonu elektronik alana maruz bırakarak yaranın olduğu bölgeye ince bir zar halinde uygulanmasını sağlıyor. Bu zar yarayı örtüyor ve orada hücrelerin hızlıca büyümesini mümkün kılıyor. Dr. Mustafa Şengör, söz konusu teknoloji sayesinde, ilerleyen yıllarda, 24 saat iyileşme süresi olan yaraları 10 dakikada belki 10 saniyede iyileştirebileceklerini öngördüklerini söyledi.