Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü “Doğu Akdeniz ve Kıbrıs” Sempozyumunu Gerçekleştirdi

Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen “Doğu Akdeniz ve Kıbrıs Sempozyumu” 15 Mart 2022’de Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Alanında uzman akademisyenlerin konuşmacı olarak yer aldığı sempozyumun ilk oturumu Doç. Dr. Serhan Afacan’ın başkanlığında yürütüldü. İlk konuşmacı olan Doç. Dr. Cihat Yaycı Türkiye ve KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki stratejik vizyonunu ele alan bir sunum gerçekleştirdi. Haritalar üzerinden kıta sahanlığı, deniz yetki alanı ve münhasır ekonomik bölge kavramlarına ışık tutan Doç. Dr. Yaycı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bölgesel haklarına değindi. Doç. Dr. Yaycı “KKTC bir devlettir. Tanınma mecburiyeti yoktur. Uluslararası hukuk son derece açıktır. Tanınmadığı için devlet değildir anlayışı tamamen yanlıştır.” dedi. Prof. Dr. Selami Kuran, Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanları hakkındaki uyuşmazlıkları uluslararası hukuk açısından ele aldı.  Konuşmasında 1982’de imzalanan Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne atıfta bulunan Prof. Dr. Kuran “Komşu kıyıdaş devletler arasında hakça bir çözüme ulaşmak amacıyla anlaşma yapılmalıdır.” dedi.

Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gerçekleştirdiği faaliyetlerin küresel yansımalarını içeren bir konuşma gerçekleştirdi. Konuyu siyasi ve stratejik zemin üzerinden ele alarak Türkiye’nin hak ve çıkarlarını korumak için iyi bir planlama ve stratejik hazırlık yapması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Yalçın “Türkiye’nin çevre şartlarını iyi okuyan, kendi imkanlarını oldukça iyi değerlendiren bir strateji uygulaması gerektiğini düşünüyorum.” dedi. Doç. Dr. İsmail Ediz Doğu Akdeniz’deki güncel sorunları tarih perspektifinden değerlendiren bir konuşma yaptı. Doç. Dr. Ediz, Doğu Akdeniz’de geçmişten günümüze uzanan köklü sorunların her dönemde politik ve ekonomik olduğunu belirtti.

Sempozyumun ikinci oturumu Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot başkanlığında gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca, Doğu Akdeniz bağlamında Türkiye’nin bögesel siyasetini değerlendirirken, Doç. Dr.  Zuhal Mert Uzuner değişen uluslararası sistemin Kıbrıs uyuşmazlığına olan etkilerini içeren bir konuşma yaptı. Dr. Deniz Albay Murat Kağan Kozanhan ‘Güvenliğin bölünmezliği ve kavramsallaştırılması’ ilkesi çerçevesinde Doğu Akdeniz güvenliğinde iş birliğinin öneminden bahsetti. Sempozyum, Dr. Fatma Çalik Orhun’un Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarını ve Türkiye’nin politikalarını ele alan konuşmasıyla sona erdi.

HIZLI ERİŞİM