Mühendislik Fakültesinin Ufuk Avrupa Kapsamında 2 Yeni Proje Başarısı

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müjdat Soytürk’ün ve VeNIT Lab ekibinin, Ufuk Avrupa Programı kapsamında kurulmuş olan Kurumsallaşmış Ortaklık türündeki Key Digital Technologies (KDT) Ortak Girişimi çağrılarında ortak olarak katılım sağladığı “Breakthrough in micro-bolometer imaging” ve “Long Life Power Platforms for Internet of Things” başlıklı iki yeni projesi Avrupa Komisyonu tarafından desteklenecek.

Ufuk Avrupa Programı altında kurulmuş olan Kurumsallaşmış Ortaklık türündeki Key Digital Technologies Ortak Girişimi (KDT JU) 2021 ve 2022 çağrılarında desteklenen 27 projenin 11’inde Türkiye’den kurum ve kuruluşlarımız yer alıyor.  Marmara Üniversitesi, Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen 2 projenin ülke koordinatörlüğünü yürütüyor.

“HORIZON-KDT-JU-2022-2-RIA-Topic-1” çağrısı kapsamında Marmara Üniversitesi (Ülke Koordinatörü), Arçelik A.Ş., BigTRI Bilişim A.Ş. ve Yonga Teknoloji Mikroelektronik Araştırma Geliştirme Tic. Ltd. Şti.’nin ortaklığı bulunuyor. LoLiPoP IoT (Long Life Power Platforms for Internet of Things) akronimli proje konsorsiyumunda 46 kuruluş yer alıyor. Proje ile IoT uygulamalarında kablosuz sensör ağı (WSN) modüllerinin güçlendirilmesini sağlamak için yenilikçi Uzun Ömürlü Güç Platformlarının geliştirilmesi hedefleniyor.

“KDT-JU-2021-2-RIA” çağrısı kapsamında ise Marmara Üniversitesi (Ülke Koordinatörü), Arçelik A.Ş., BigTRI Bilişim A.Ş.’nin ortaklığı bulunuyor.

BRIGHTER (Breakthrough in micro-bolometer imaging) akronimli proje 2021 yılı çağrısının tüm konularında sunulan projeler arasında aldığı en yüksek puan ile listenin en başında fonlanarak büyük bir başarıya imza attı. Proje konsorsiyumunda 16 kuruluş yer alıyor. Bu proje ile soğutulmuş muadilleriyle performans farkını azaltmak için 2 yeni mikro-bolometre çözümü sınıfının geliştirilmesi hedefleniyor: 1. 2,5 ila 5 msn aralığında zaman sabitine sahip hızlı termal mikro bolometre görüntüleme çözümleri, yani günümüzün mikro bolometre teknolojilerinden 2 ila 4 kat daha hızlı. 2. En az piksel seviyesinde 7 ila 12 μm aralığında 2 farklı dalga boyuna erişim sağlayan çok spektral mikro bolometre çözümleri.

Projeleri desteklenmeye hak kazanan Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Müjdat Soytürk’ü ve VeNIT Lab ekibini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

HIZLI ERİŞİM