Öğrencilerimiz 3 Boyutlu Biyoyazıcı ile Kıkırdak Biyomalzemesi Geliştirdi

Marmara Üniversitesi Nanoteknoloji ve Biyomalzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (NBUAM) araştırmalarını yürüten lisans öğrencilerimizin çalışması, tıp dergisi olan “Cartilage”a kabul edildi.

Öğrencilerimizin NBUAM’da geliştirdiği “yapay kıkırdak” projesi; International Cartilage Regeneration & Joint Preservation Society ve Sage Yayınevi tarafından yayınlanan, Q1 çeyreğinde bulunan Cartilage Journal’da, “Investigation of the 3D-Printed Polycaprolactone/Polyvinylpyrrolidone based Constructs” ismiyle yayınlanmak üzere kabul edildi.

Aynı çalışma; projeyi yürüten öğrencilerimizden Muhammet Sefa İzgördü tarafından 8-10 Mayıs 2019 tarihlerinde, İspanya’nın Granada şehrinde düzenlenen “International Work-Conference on Bioinformatics and Biomedical Engineering” adlı konferansta sunuldu ve büyük beğeni topladı.

Bu proje neticesinde 3 Boyutlu Biyoyazıcı ile yapay kıkırdak üretilerek; kıkırdak tedavileri için alternatif biyomalzeme üretimi gerçekleştirilmiş oldu. İnsan vücudunun doğal yapısına sahip bu dokuyu üretmek için mezenkimal kök hücreler kullanıldı. Hücrelerin, üretilen kıkırdak yapıları ile biyouyumlu olması; üretilen yapay kıkırdağın, aşınmış kıkırdağın yerini alma potansiyeline sahip olduğunu gösterdi. 

Yapay kıkırdağın geliştirilmesinde bir sonraki adım hayvanların tedavisinde test edilmesi olacak. 

Çalışmada yer alan lisans öğrencilerimiz Muhammet İzgördü ve Evren İsa Uzgur’u, doktora öğrencimiz Songül Ulağ’ı ve öğretim üyelerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

 

Haber: Nida Şenler

HIZLI ERİŞİM