Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından düzenlenen “Güncel Yaklaşımlarla Sağlıklı Yaşam” temalı Ulusal Eczacılık Kongresi (MÜEFKON25), 8 Mayıs 2025 Perşembe günü Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Sağlık Yerleşkesi Eczacılık Fakültesi’nde başladı. 8-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan kongre bilimsel sunumların yanı sıra sektörel sergilere de ev sahipliği yapacak.
“Eczacılık köklü bir dönüşüm sürecinde”
Kongrenin açılış konuşmasında söz alan MÜEFKON Düzenleme Kurulu Başkanı ve Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Kübra Elçioğlu eczacılık mesleğinin geleceği hakkında konuştu. Eczacılık mesleğinin de tıpkı diğer mesleklerde olduğu gibi sağlık ve teknoloji alanındaki gelişmelerle birlikte köklü bir dönüşüm sürecine girdiğini ve çalışma alanlarının genişlediğini ifade eden Dekan Prof. Dr. Elçioğlu konuya ilişkin olarak “Sağlıkta dijitalleşmeyle birlikte içine girdiğimiz yeniden yapılanma süreci, eczacıların artık gelecekte evde hasta bakım hizmeti sunabilmesi, farmakogenetik değerlendirmeler yapabilmesi, yapay zeka ile üç boyutlu ilaç tasarımı, biyosensör tabanlı hızlı tanı kitleri kullanımında aktif rol alması ve dijital sağlık danışmanlığı gibi pek çok alanda faaliyet göstereceğini öngörmekteyiz” ifadelerine yer verdi. Dekan Elçioğlu konuşmasının devamında fakülte camiası açısından üzüntüyle karşılanan bir gelişmeyi de paylaştı: “Fakültemizde uzun yıllar Analitik Kimya Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak görev yapan; aynı zamanda dekanlık ve rektör yardımcılığı gibi önemli idari görevlerde bulunan Prof. Dr. Emre Dölen hocamızın vefat ettiği haberini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Eczacılık tarihi ve Türkiye üniversite tarihi alanlarında kıymetli çalışmaları bulunan hocamıza Allah’tan rahmet; ailesine, öğrencilerine ve tüm yakınlarına başsağlığı diliyoruz”.
Son olarak program hakkında bilgi veren Dekan Elçioğlu, üç gün sürecek olan Ulusal Eczacılık Kongresi’nin; sağlıklı yaş alma, geleneksel ve tamamlayıcı tedaviler, ilaç ve gıda güvenliği, yeni nesil ilaç araştırmaları gibi başlıklar altında olmak üzere toplamda dokuz oturum altında planlandığından bahsederek, “Kongremizin düzenlenmesinde emeği geçen başta düzenleme kurulumuz olmak üzere, bilimsel kurul, sekretarya, sosyal komite, idari personelimiz ve sponsorlarımıza katkılarından dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi. Açılış oturumu Dekan Elçioğlu’nun konuşmasının ardından öğrenciler tarafından hazırlanan müzik dinletisi ile devam etti.
Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt: “Eczacılık yaşam kalitesinin geliştirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir”
Kongrenin açılış oturumunda söz alan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt “Güncel Yaklaşımlarla Sağlıklı Yaşam” temasıyla gerçekleştirilen kongrenin yalnızca eczacılık alanı için değil, sağlık bilimleri, biyoteknoloji, yapay zekâ ve sağlık teknolojileri gibi pek çok disiplin için yenilikçi düşünce ve uygulamaların paylaşılacağı önemli bir platform sunduğunu ifade etti. Eczacılık mesleğinin ve bu alanda yapılan araştırmaların önemini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Kurt ifadelerini şöyle sürdürdü: “Eczacılık mesleği yalnızca ilaç teminiyle sınırlı kalmayarak aynı zamanda toplum sağlığının korunmasında, sürdürülebilir yaşam kalitesinin ve bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Bugün geldiğimiz noktada eczacılığın bilimsel yönü artık klasik kalıpların çok ötesindedir. İşte bu nedenle Ulusal Eczacılık Kongresi yalnızca bilgi paylaşımı için değil, aynı zamanda ortak akıl üretmek, yeni araştırma ağları kurmak ve geleceğin sağlık sistemlerine yön verecek fikirleri tartışmak açısından son derece değerli bir fırsattır”.
Rektör Kurt, Ulusal Eczacılık Kongresi’nin yalnızca bilimsel bilgi paylaşımıyla sınırlı olmadığını, aynı zamanda geleceğin sağlık sistemlerine yön verecek fikirlerin tartışılmasına olanak tanıyan yapısıyla genç araştırmacılar için de kıymetli bir fırsat olduğunu vurguladı. Genç araştırmacılar için bilimsel organizasyonların önemine işaret eden Rektör Kurt sözlerine şöyle devam etti: “Bu değerli organizasyonun özellikle genç araştırmacılarımızın hem akademik gelişimlerine katkı sağlayacağına hem de onların bilim dünyasıyla iç içe olmalarına fırsat sunması açısından son derece faydalı olacağına inanıyorum. Buradan hareketle gençlerimizin merakla ve cesaretle bilime olan tutkusunun her daim devam etmesini diliyor, bilimsel ve mesleki donanımlarını yükseltecek her çalışmanın içinde yer alarak kendilerini sürekli geliştirmelerini ümit ediyorum. Bu vesileyle kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen başta Eczacılık Fakültemizin değerli dekanı ve öğretim üyeleri olmak üzere, kongrenin bilim kuruluna, destek sunan tüm kurumlara, organizasyonun hazırlayıcı tüm ekiplerine ve tabii ki öğrencilerimize teşekkürlerimi sunuyorum.”
Oturumun sonunda müzik dinletisinde sahne alan öğrencilere teşekkür belgeleri takdim edildi. Ardından Dekan Prof. Dr. Hatice Kübra Elçioğlu tarafından Rektör Prof. Dr. Mustafa Kurt’a teşekkür plaketi sunuldu ve açılış oturumu toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. Verilen öğle arasını takiben kongre sunumları ilk oturum ile başladı. Üç gün sürecek olan Ulusal Eczacılık Kongresi 10 Mayıs tarihinde sona erecek.