YLSY 2019 Çalıştayı Yapıldı

MEB Yüksek Öğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğü ile Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenen Yurtdışı Lisansüstü Öğrenim Seçme ve Yerleştirme YLSY 2019 çalıştayı 11 Üniversitenin katılımıyla Marmara Üniversitesi Sultanahmet Yerleşkesi’nde yapıldı.

Üç oturumda gerçekleştirilen çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Harun Duman, “ilk yazılı ve sözlü yabancı dil öğrenme çalışmalarının milattan önce 2 binli yıllarda Akadlar'ın Sümer ülkesini ele geçirip Sümerce öğrenmeleriyle başladığını belirterek, dil öğrenim sürecinin bununla birlikte başladı. Dil öğrenme sürecinde Osmanlı döneminde Fransızca ile başlandı daha sonra Almanca öğrenimine ağırlık verildi. Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında dil öğrenimi Gazi Mustafa Kemal tarafından desteklenerek devam etti hatta bizzat kendi maaşıyla bu eğitime katılan öğrencilere destek verdi. Bu isimlerden Sadi Irmak, Fuat Hayri Ürgüplü gibi daha sonra başbakanlık yaptı.” diye konuştu.

BU PROGRAMA AKADEMİLERİN SAHİP ÇIKMASI ÖNEMLİ

Oturumun ilk bölümünde konuşan MEB Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanı Fatih Kuzu ise tüm yönleriyle yurtdışına öğrenci gönderme programını anlattı. Birçok devlet adamı, sanatçı, bilim insanının yetişmesine katkı sağlayan programın yeterince tanınmadığını söyleyen Kuzu, konuşmasına şöyle devam etti: "Yabancı dil eğitimi veren tüm kuruluşlara saygı duyuyoruz fakat özellikle bu programa Akademinin sahiplenmesini önemsiyoruz. Bakanlık olarak programın eksiklerini gidermek için yasal düzenlemelerden fiili uygulamalara kadar ciddi bir yenilenmeye gidildi. Eskiden danışmanı olmayan öğrenciler bu eğitim için yurtdışına gidebiliyordu. Bundan sonra danışmanı olmayan öğrenciler bu programa gidemeyecek. Öyle ki, yeni düzenlemeyle birlikte her üniversitede YLSY koordinatörü ve bundan sorumlu bir rektör yardımcısı bulunuyor. Programın tüm başarılı öğrencilere ulaşması için elimizden geleni yapıyoruz. Son beş yılda açtığımız kontenjanlara başvuru sayısı artıyor. 2019 YLSY'de bir önceki yıla göre 30-40 daha az kontenjan açmamıza rağmen başvuran öğrenci sayısında yüzde 27 artış oldu. Kanun anlamında hala bazı eksiklikler olmakla birlikte program ciddi manada başarı kazandı. Bakanlık olarak doğru alanları ve doğru öğrencileri seçmeyi hedefliyoruz. Bu programın dil sürecinde temeli sağlam atarsak yurtdışında başarı olumlu etkileniyor. Başarısız olan öğrencilerle ilgili rapor istediğimizde önemli kısmında dil seviyesinin yeterli olmaması sebebiyle başarılı olamadıklarını görüyoruz. YLSY programına katılan öğrencilerin Türkiye'ye döndüklerinde aldıkları eğitim doğrultusunda istihdamları sağlanıyor” dedi.

Oturumun ikinci bölümünde Marmara Üniversitesi YLSY Dil Koordinatörü Öğr. Gör. Ahmet Orhun, Programda öğrenim gören öğrencilerin sorunlarının yanı sıra akademisyenlerin karşılaştıkları sorunlardan bahsederek bir an önce çözüme kavuşturulmasını beklediklerini belirtti.

Çalıştayın son bölümünde Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Harun Duman’ın moderatörlüğünde soru cevap ve çözüm önerileri üzerinde görüşlere yer verildi.

Çalıştay sonunda; MEB Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanı Fatih Kuzu, Bütçe Şube Müdürü Emrah Koç, Marmara, Odtü, Gazi, Hacettepe, TED, Bahçeşehir, Dokuz Eylül, Yıldırım Beyazıt, Akdeniz, Karadeniz Teknik, Bursa Teknik Üniversitesinden gelen katılımcılara çalıştaya katkılarından dolayı katılım belgesi verildi. YLSY 2019 Çalıştayı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

HIZLI ERİŞİM