Bağlı Araçlar ve Akıllı Ulaşım Sistemleri Alanında Marmara Üniversitesi Bir İlki Gerçekleştiriyor

Marmara Üniversitesi Dragos Kampüsünü Bağlantılı Araçlar/V2X altyapısını içeren Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemleri (K-AUS) ile donatarak, kampüs içinde geliştirme, test ve servis imkanı sunan Türkiye’nin ilk üniversitesi oldu.

Üniversitemizin “Araçsal Ağlar ve Akıllı Ulaşım Sistemleri (VeNIT) Laboratuvarı”nın çalışmaları ve katkıları ile kampüs içinde aşağıdaki alanlarda K-AUS (C-ITS) altyapı ve hizmet verilmesine başlandı.

Akıllı Kavşak ve Sinyalizasyon

V2X İletişim Altyapısı (Yol Kenarı Birimleri (RSU) ve diğer iletişim bileşenleri)

Araçiçi V2X İletişim Bileşenleri (OBU ve diğer bileşenler)

Bağlı Araçlar Uygulamaları (Acil Araç Yaklaşma, Araç Konvoyu-Platooning, Yol Çalışma Uyarısı, Ani Fren Uyarısı, Çarpışma Uyarısı gibi tüm uygulamalar)

V2V, V2I, I2V, V2P, P2V, V2N, N2V haberleşmesi içeren Bağlı Araçlar Uygulamaları

Bağlı Araçlar Platformu (Bağlı Araçlar/V2X Veri Toplama ve Analiz Platformu)

Bağlı Araçlar / V2X Servisleri ve Altyapısı

Bağlı Araçlar – Mobil Kullanıcı Uygulamaları (V2P İletişimi ve Uygulamaları)

Bağlı Araçlar – Araç İçi Sürücü Arayüzü ve Uygulamaları

Akıllı Ulaşım Veri Toplama Altyapısı (Algılayıcılar ve bağlı bileşenleri)

Akıllı Ulaşım Sistemleri Uyarı Sistemi

Akıllı Şehir Çevresel Verileri Toplama Altyapısı (Gürültü, Emisyon vb.)

Akıllı Şehir Çevresel Verileri Analiz ve Değerlendirme Sistemi

Yol Altyapısını Uygunluğunu Tespit Altyapısı

Yol Altyapı Verilerini Analiz ve Değerlendirme Sistemi

Araç Trafik İzleme Altyapısı (Kamera ve bileşenleri)

Araç Trafik Analiz ve Değerlendirme Sistemi

Elde edilen veriler, Yapay Zeka/Makine Öğrenmesi yöntem ve yaklaşımları ile analiz edilmekte, bu yöntemler sistemlere entegre edilmektedir. İlerleyen süreçte, yukarıda belirtilen mevcut sistem ve servislere ilave olarak K-AUS’un diğer bileşenlerinin eklenmesi de sağlanacaktır.  Marmara Üniversitesi ayrıca, altyapı ve hizmetlerinin yanında, VeNIT Lab (www.venit.org) bünyesinde yer alan test/demonstrasyon laboratuvarı ve eğitim derslikleriyle bilime ve endüstriye katkı sağlamaktadır.

Marmara Üniversitesi Dragos Kampüsünde gerçekleştirilen Akıllı Ulaşım Sistemleri, daha kapsamlı olarak Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesinde, belirtilen kampüsün altyapı çalışmalarının tamamlanması sonrasında gerçekleştirilecektir.

Yapılan çalışmalar, Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müjdat Soytürk‘ün yönetiminde VeNIT Lab ekibi tarafından gerçekleştirilmektedir. Geliştirilen sistem ve altyapıları, devam eden 3 adet H2020 projesinde de kullanılmakta olup, bu projelerden 2 Milyon Euro üniversitemiz kullanımındaki bütçe ile desteklenmektedir. Bağlantılı Araç/V2X İletişimi ile ilgili çalışma ve ürünlerimiz, halihazırda Avrupa Birliği otomotiv ve Ar-Ge kuruluşlarının test altyapılarına entegre edilmektedir. Geliştirilen sistem ve altyapılarının, ülkemiz kuruluşları sistemlerine entegrasyon çalışmalarına başlanacaktır.

VeNIT Lab web sayfasından (www.venit.org) yapılan çalışmalar, elde edilen çıktılar ve güncel haberler erişilebilir.

HIZLI ERİŞİM