Nanoteknoloji ve Biyomalzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Biyouyumlu Yapay Kornea Üretme Çalışmaları Devam Ediyor

Marmara Üniversitesi Nanoteknoloji ve Biyomalzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde biyouyumlu, bağışıklık sisteminin reddetmeyeceği ve saydam özellikte kornea üretiliyor.

Marmara Üniversitesi Nanoteknoloji ve Biyomalzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yürütülen çalışmalar kornea nakline ihtiyaç duyan hastalara umut vaad ediyor. 

Korneanın damarsız bir doku olması nedeniyle görme bozuklukları için uygulanan geleneksel tedavilerin etkisiz kalması ve dünyada büyük çapta donör eksikliği olması araştırmacıları yeni çözümler üretmeye yönlendirdi. Bu nedenle  son yıllarda sıkça kullanılmaya başlanan yapay doku ve organların üretimine yapay korneaya da eklendi. 

Bu ihtiyaçları karşılayabilmek ve tedavide yüksek verim alabilmek adına yapay doku ve organların üretiminde, 3 boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılmaya başlandı. Araştırmacılar tarafından geliştirilmekte olan kök hücre bazlı biyo-mürekkep ile hastanın bağışıklık sisteminin reddetmeyeceği, biyouyumlu, saydam ve dokunun doğal şekline sahip yapay kornea üretme çalışmaları devam ediyor. 

HIZLI ERİŞİM