Vefatının 700. Yıl Dönümü Anısına “Yunus Emre Paneli” Gerçekleştirildi

Üniversitemiz ile Yunus Emre Enstitüsü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle, dünyaya Yunus'un düşünce ve mesajının nasıl iletebileceğinin konuşulması amacıyla, “Yunus Emre’nin Vefatının 700. Yılı Etkinlikleri” kapsamında düzenlenen “Yunusça Bir Dünya - Yunus Emre Paneli” 17 Eylül’de, Marmara Üniversitesi Sultanahmet Yerleşkesi Ord. Prof. Nihad Sayar Konferans Salonunda gerçekleşti.

Panele; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ile akademisyenler katılım sağladılar.

Üniversitemizin ev sahipliğinde düzenlenen panelde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, "Malumunuz bu sene Yunus Emre'nin vefatının 700. yılı münasebetiyle anma etkinlikleri yapıyoruz ve bu sene temamızı aşkın Türkçesi üzerinden kurguladık. Çünkü Yunus Emre Türkçemizi en güzel anlatan, en güzel aktaran, bugün de içimizde yaşayan halk şairlerimizin önde geleni. Öte yandan Yunus, Anadolu irfanında aşkı, samimiyeti, tevazuu, muhabbeti en iyi anlatan şairimiz, aşkı anlatan şairimiz. Bugün de burada değerli hocalarımla birlikte Yunus'u, Yunusça bir dünyayı, onun aşka bakışını, Türk dilini yorumlayışını, Anadolu irfanını nasıl aktardığını ele alan çok güzel konuşmalar oldu” sözlerini kaydetti.

Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Kurt, Yunus Emre’yi rahmet ve minnetle yad ederek başladığı konuşmasında UNESCO tarafından 1991 yılının “Yunus Emre Sevgi Yılı” olarak belirlendiğini hatırlattı ve sözlerine şöyle devam etti “Yunus'un insan sevgisini alan görüşleri bütün dünyada barış cümlelerine ilham olmuş, aynı zamanda tüm dünya dillerinde konuşulur hale getirmesini sağlamıştı. Bu defa UNESCO 2021 yılını Yunus Emre'nin vefatının 700. yıl dönümünde Yunus Emre'ye adayarak gönül sultanımızın yüreklere bir kez daha nakşedilmesi konusunda dünya çapında etki oluşturan bir karar almış oldu. Aynı zamanda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, vefatının 700. yılının manasına, anlamına yakışır biçimde idrak edilmesi amacıyla bu yılı "Yunus Emre ve Türkçe Yılı" ilan ederek, Türkçe'nin konuşulduğu tüm coğrafyalarda Yunus Emre'nin konuşulmasına, anılmasına öncülük etmiş oldu.” Kurt, bu denli önemli bir panelin üniversitemizin tarihi binasında yapılmasından dolayı çok mutlu olduğunu ve panelde emeği geçen herkese şükranlarını dile getirdi.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ise konuşmasında, "Yunus Emre'yi ve görüşlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak için düzenlenen bu panel; Yunus'un düşüncelerini sadece tarihsel açıdan ele almıyor, aynı zamanda bugüne nasıl yansıtabiliriz, bugün yaşayan Türk halklarına Yunus'un düşüncesi nasıl ifade edilebilir, dünyaya Yunus'un düşüncesi ve mesajı nasıl iletilebilir, bilim insanlarımız bugün farklı oturumlarda bunları değerlendiriyor. Bu görüşler çerçevesinde de biz bütün dünyadaki akademisyenlere, bilim insanlarına Yunus'un düşüncesini, görüşlerini, Türk diline katkılarını bu şekilde ulaştıracağız.” dedi. Bu açıdan da özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Marmara Üniversitesi’ne teşekkürlerini sunarak konuşmasına son verdi.

Panelde; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan “2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı” konulu kısa film gösterimi sunuldu. Gösterimin ardından başlayan, başkanlığını Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu’nun üstlendiği "Aşkın Türkçesi" başlıklı birinci oturumda, Prof. Dr. Gürer Gülsev “Türkçe’nin Yazı Dili Oluşu Sürecinde Yunus Emre”; Prof. Dr. Necdet Tosun, “Yunus Emre’nin Tasavvuf Anlayışında Ahmed Yesevi’nin Tesiri” ve  Prof. Dr. Mehmet Aça “Yunus Emre’ye Türkiye’deki Akademik Yaklaşımlar” adlı konuşmalarını gerçekleştirdiler. 

Başkanlığını  Prof. Dr. Özlem Deniz Yılmaz’ın yaptığı "Yunusça Bir Dünya" başlıklı ikinci oturumda ise, Prof. Dr. Erdoğan Boz “Yunus Emre’nin Türkçesi”; Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu, “Yunus Emre ile İlgili Yeni Bilgiler ve Divan’ın Vahit Paşa Kütüphanesi Nüshası” ve  Prof. Dr. Azmi Bilgin “Yunus Emre’de Sözün Gücü” adlı  konuşmalarıyla  yer aldılar. Panel, katılımcılara belge takdim edilmesinin ardından panel sona erdi.

HIZLI ERİŞİM